Hoe maak je jouw kantoor aantrekkelijk voor fusie of overname? 

di 28 november 2023
28 nov 23

Eigenaren, partners of vennoten die hun kantoor willen overdragen doen er goed aan om hun kantoor toekomstgericht te maken. Dat duurt ongeveer 3 jaar. Het verkoopproces zelf neemt 6-12 maanden in beslag. 

Stephan Burg heeft sinds 2007 al vele fusie- en overnametrajecten in de accountancybranche begeleid. Het overdragen van een kantoor vergt andere expertise dan het verkoop gereed maken van een bedrijf.

"Kantoren die vooroplopen in digitalisering kunnen tot wel 20% hoger worden gewaardeerd dan degenen die nog aan het begin staan van dit proces."  

 

Weinig bedrijvendoktoren 

De impact van technologie op de huidige en toekomstige waarde van accountants- en administratiekantoren is behoorlijk. Er zijn volgens Stephan maar weinig bedrijvendoktoren die slecht presterende kantoren willen overnemen en oplappen.

Divers personeels- en klantenbestand 

"Bij de waardering van een kantoor is diversiteit in het personeels- en klantenbestand essentieel. 

Kantoren met hoofdzakelijk vijftigers en zestigers in dienst met een klantenkring die op leeftijd is, hebben een uitdaging. Toch kom ik dikwijls dit soort kantoren tegen die dit niet beseffen en gaan voor de hoofdprijs. Tegen die kantoren adviseer ik om eerst hun kantoor toekomstgericht te maken. Als ze daarvoor open staan, dan valt er nog zeker veel te verbeteren.”  

Moderne tools 

Stephan benadrukt het belang van samenwerking en moderne tools: "Het gaat om de samenwerking met de klant in de cloud en het dagelijks toepassen van moderne tools zoals Visionplanner. Dit soort innovaties is niet alleen een trend, maar een fundament voor waardevermeerdering.” 

Bedrijfscultuur 

Een ander kritiekpunt dat Stephan aanstipt, is de cultuur binnen kantoren: "Een fusie of overname kan leiden tot onzekerheid bij medewerkers en klanten. Een goede afstemming op cultuurniveau is essentieel voor het succes van de overgang. Dit toont aan dat zachte factoren zoals bedrijfscultuur een harde impact kunnen hebben op de waarde van een kantoor.” 

Wil jij een kantoor verkopen, aankopen of zoek je een fusiepartner? 

Stephan Burg, oprichter en overname adviseur bij ConnAcct.nl en eigenaar van 4CAA geeft waardevolle tips over dit thema tijdens het Visionplanner Inspire op 7 december 2023 in Maarssen. Je kunt je hier inschrijven voor het evenement. 

Je kunt uiteraard ook direct contact met hem opnemen via s.burg@4caa.nl